Nos, kezdeném azzal, hogy eléggé rosszul esett a sok negatív reakció a honlap frissítésével kapcsolatban, de ezzel a beszélgetés panaszkodós részét szeretném is egyben gyorsan lezárni.

Kezdjük az elejétől, hogyan lett ilyen a zsonglőr.hu?

Valamikor talán 2002-2003 magasságában Márti, Veronika és Csaba elindították a zsonglőr.hu statikus honlapot, hogy az akkoriban alapított zsonglőr egyesületnek és társaságnak legyen egy megjelenési felülete.

Egy egyszerű statikus weboldal volt, valaki - talán Csaba barátja - csinált lelkesedésből egy-két html oldalt, kapcsolati információkkal és egy kis arculattal. Abból a kezdeti statikus lapból mára a fejléc logó maradt meg.

Miután sokszor találkoztam a fent hivatkozott alapítókkal abban az időszakban, s részemről már akkoriban dinamikus "web2"-es közösségi honlaprendszereket fejlesztettem, javasoltam Mártiéknak, hogy átalakítom a statikus honlapot, legyen egy közösségi oldal, amibe mások is be tudnak írni, hogy fejlődjön a társaság, s esetleg a személyes találkozókon kívül szélesebb körbe is eljusson az Ige.

Így készült el - ha jól emlékszem - 2004 táján a korábbi zsonglőr.hu tikiwiki alapú rendszere.

(Zárójelben megjegyezném, hogy a tikiwiki-re azért esett a választásom, mert akkortájt joomla, drupal és társaik gyerekcipőben jártak, biztonsági lyukakkal voltak tűzdelve, s nem utolsó sorban Én voltam a tikiwiki egyetlen magyarországi fejlesztője és fordítója, intenzív kapcsolatban a nemzetközi developer community-val...) Ha valahol például angol kiírásokat láttok, az azért van, mert rajtam kívül nagyon senki sem tartotta karban a tw magyar nyelvű fordítását... Szeretettel venném - ha valakinek van kedve alakíŧani - , hogy esetleg a fordításban segít...

Még tovább szőve a fonalat a korábbi zsonglőr.hu-val kapcsolatban:

Az oldal struktúráját, tartalmi felépítését, a menürendszert és funkciókat én hoztam létre, egyeztetve Veronikával és Mártival. Az I. és II. zsonglőrtalálkozók anyagát részben még én raktam fel és segítettem rendezni.

A hírek és fórum funkciókat úgy alakítottuk ki, hogy mások is be tudjanak kapcsolódni, könnyű legyen új tartalmat hozzáadni a honlaphoz.

Az egész rendszer tehát úgy lett kitalálva, hogy nem én mint admin tartom karban, hanem a közösség fejleszti és módosítja a tartalmakat.

Voltak persze dolgok, amik nem voltak teljesen végiggondolva, most utólag ez jól látszott, de alapvetően azért működött és használtátok/játok...2008. elején rászánta magát a társaság, főleg Rike, hogy rendet rakjon a fórumban. Szerintem nagyon profin átalakította.

Veronika és Orsi híreket írtak az aktuális eseményekről, rendezvényekről, de nem kezelték a honlap struktúráját.

A kezdeti kialakítási munkák után évekig a napi biztonsági adatbázismentéseken kívül - meg egy-két látogatáson túl - nem nagyon jártam errefelé. Néha találkozhattunk személyesen, esetleg a Tabánban, vagy a Szigeten, vagy nagyon ritkán bulikon. Mártival és Csabával tartom a kapcsolatot.

Motorcsere: minden informatikai rendszert karban kell tartani, ez közhely. Sőt néha van olyan is, hogy korábbi verzióról újabb verzióra kell váltani, mivel a korábbi változat már nincs karbantartva, frissítve, esetleg biztonsági kérdések merülnek fel. A zsonglőr.hu 2005 óta a tikiwiki 1.9-es változatát használta, kb. most hétfőig, amikoron most váltottam a legfrissebb stabil ágra.

Miért volt szükség az arculatváltásra? Mivel a korábbi látványsablon - amit egyébként a tikiwiki közösség valamelyik tagja fejlesztett ki, s mi csak a logót raktuk felé - már nem kompatibilis az új tw verzióval.

Ezért került fel most egy másik - a tw közösség által fejlesztett - látványsablon, s megint felbiggyesztettük a tetejére a zsonglőr logót.


Ahogy a fórumban (l. Észrevételek) jeleztem, akinek van kedve DIZÁJNOLNI, kérem ne fogja vissza magát, szívesen frissítem az arculatot is, ha van aki megtervezi. Dizájnban annyira nem vagyok erős, én az adatokat és információ struktúrákat kezelem jól.

Tekintsétek a webmesteri munkámat a zsonglőr produkcióitokhoz hasonlónak: én is közönség előtt játszom, a publikum visszajelzése alapján alakítom a műsort, s csak hogy tudjátok, nem anyagiakért, hanem lelkesedésből, mert fontosnak tartom, hogy egy havi majdnem 2000 látogatót vonzó honlap működjön rendesen.

A mostani átalakítás az 1 óra frissítési munkán túl, kb. 10 óra tartalmi fejlesztést is maga után vonzott, mire újrarendezgettem a korábbi tartalmakat...

Továbbá, azóta már nem "csak" a szabadidejükben játszó fiataloknak szól az oldal, mivel a lelkes munkátokkal most már - ha úgy akarjátok - elismert, és komoly téma a zsonglőrködés. Vannak akik a zsonglőrködésből élnek meg, mostanra már van egy partneri kapcsolatotok a cirkusz bennfentes világával is, stb.

Mindaz ami itt megjelenik, és amilyen ez az oldal, az egész zsonglőrtársaságra vetít fényt, ezért fontos szerintem, hogy jó legyen és szeressétek.


Tisztában vagyok vele, hogy azóta más zsonglőr témájú honlapok is megjelentek, más "motorral", mások által fejlesztve. Szerintem ez tök jó, örülök neki, ennek így kell lennie.

Ha valaki utálja a tikiwiki-t, és az egyesület rászánja magát, hogy új motorral új honlapot indít, én biztos nem leszek akadálya, örülök, hogy eddig tudtam segíteni. De sajnos egy ilyen "tartalmi migráció" nem egyszerű, új üres honlapot nyitni meg szerintem nem érdemes, de hát majd ti eldöntitek mi legyen.

Részemről ahogy korábban is írtam, várom az arculatra vonatkozó érdemi javaslatokat, látványterveket, ha valaki esetleg a struktúrán, oldaltérképen változtatna, kérem egyeztessen Veronikával.

Más honlapokkal pedig - szerintem - szorosabbra kellene fűzni az együttműködést.

Ha például egy találkozót egy másik oldalon beszéltek meg, tehát nem itt lesz a "hivatalos fórum", akkor csináljatok egy új oldalt, hogy az Oldaltérképben megjelenjen az esemény, vagy csak írjatok róla a megfelelő hírtémába, és LINKeljetek a másik oldalra!

Vagy lehetne RSS syndication-t is beállítani, s ezzel más, távoli honlapok hírei is megjelenhetnének itt valamelyik oldalon.

Vagy ahogy a shoutboxban írtam: lehet jóváhagyásos hírbeküldést is bekapcsolni, ezzel nemcsak 2-3 ember tudna az oldalon hírt szerkeszteni, hanem bárki tudna beküldeni újdonságot.

Egyébként - csak hogy tudjátok - nem csak a fórumokban lehet új témákat és hozzászólásokat nyitni, de szinte az összes wiki oldalon van jogosultsága regisztrált felhasználóknak a tartalmat szerkeszteni.

Na, ezt most jól kiírtam magamból...

Ha valaki valamit javasolna, kérem tegye meg a fórumban!