Véletlen kép

No images

Erasmus+

A Social Educircation projekt és az oktatói szakképzési programunk (Luxemburg, Berlin, Kassel) az Erasmus+ program keretében valósulnak meg.
Banner
Köszöntjük a támogatást!

Norvég Alap

Szociális cirkuszi munkánkat a Norvég Alap támogatja
Banner
Köszönjük a támogatást!
Köszönjük az NKA támogatását, melyet a hazai szociális cirkuszi módszertani munka fejlesztéséhez használtunk fel!
Banner
Pesterzsébeti cirkuszcsoportunkat a MOL Gyermekgyógyító Program támogatja
Banner
MOL Nyrt. és az Új Európa Alapítvány
"Suitcase Circus" Leeds 2012 Print E-mail
Monday, 19 November 2012 16:14

Blog és videók: http://suitcase-circus.blogspot.co.uk/
Galéria

2012. szeptember 23 és 30. között a Zsonglőr Egyesületet képviselendő, ötünknek volt szerencséje kiutazni Angliába a Suitcase Circus elnevezésű projectre, Leedsbe- Bosznay Rékának, Kovács Eszternek, Ábrahám Dávidnak, Kovács István Pistikének és Pálmai Balázs Pumbának.
Ez egy fiataloknak szóló mobilitás program volt, öt ország részvételével: Anglia, Horvátország, Málta, Spanyolország és Magyarország.
A fogadó szervezet az 1999 óta működő Everything is Possible, amely számos nemzetközi workshopot, konferenciát és önkéntes programot szervez főleg hátrányos helyzetű fiatalok számára, leginkább szociális projecteket, ezúttal a cirkuszt tette meg a csapatok közötti közös nevezőnek. Szóval ez nem egy cirkuszos továbbképzés volt, sokkal inkább egy nemzetközi kulturális találkozó, a cirkusszal a főszerepben.
A csapatok színvonala teljesen különböző volt, mi magyarok és a spanyolok voltunk ténylegesen képzettek a témában. A máltaiak életükben nem jártak cirkuszban, az angolok se nagyon, még a horvátok között akadt pár partiarc aki inkább a hippi vonalat képviselte. (Mondjuk a 4 (!!!!)éves Mark breaktáncban és hulahoppban mindenkit vert)
Az Everything is Possible, akik egy nagyon nyitott, nemzetközi önkéntesekkel dolgozó szervezet, nagyon fontosnak találta az előzetes felkészülést kulturális és cirkuszos témákban egyaránt, így egy 40 oldalas portfoliót küldtek még a program előtt. A helyszínen azonban ez egy kissé lazult: a szervezők is aktívan részt vettek a workshopokon: hulahopp, zsonglőr, egyensúlyozás, tányérpörgetés, diaboló és a spanyoloknak hála levegőakrobatika (trapéz és tissue)
A cirkuszos workshopokat egy Peter White nevű rendkívül karizmatikus előadó tartotta, aki cirkusztechnikán kívül előadói és dramaturgiai tippeket is adott. Minden workshop végén duókban illetve triókban dolgozva egy kis etűdöt kellett előadni, amelyekből egy kis előadás készült. Az előadás a helyi közösségi házban egy több mint ötvenfős gyerek szülinapi zsúron debütált - a legőszintébb közösség, a végére kissé elszabadult a pokol.

Kicsit fura volt, hogy a gyakorlóhelyek gyakran templomban kaptak helyet – úgy látszik az anglikán egyház ebből nem csinál ügyet, sőt – például a sheffieldi Greentop Circus konkrétan egy temető közepén áll, és a templom épülete egy remekül felszerelt cirkusziskolát rejt, hihetetlen profi felszereltséggel, levegőakrobatika kellékekkel. Itt volt szerencsénk egy délelőttöt eltölteni, mindenféle rekvizitet kipróbálva és itt partnerakrobatika alapokat is tanultunk.
Az Everything is Possible nagyon figyelt rá, hogy színvonalas programokat szervezzen nekünk és minden este más étterembe mentünk – indiai, olasz, és persze fish and chips, de a csúcs a japán étterem volt, ahol egy kis show-t is celebráltak az asztalnál ahol előttünk készítették el a fogásokat (azért a tojással zsonglőrködés részbe mi is beszálltunk) Az olasz étteremben került sor arra az estére, ahol a résztvevő országok a nemzeti ételeket, specialitásokat prezentálták, illetve kóstolták végig- a legbizarrabb mindenképp a máltai konyha. Mi téliszalámit, erős pistát, paprikát és persze Geret pálinkáját vittük.
Egyik este tartottunk  cirkuszos workshopot a helyi Youth Clubban, 11-17 éveseknek, akik nagyon nyitottak és érdeklődők voltak. Ugyanezen a helyen egy másik estén részt vettünk a helyi zsonglőrklubban: akik  ezt látogatják, állítólag szigorúan hobbiként űzik a zsonglőrködést és mindenkinek van rendes civil foglalkozása, ehhez képest láttunk pár hajmeresztő dolgot....
Az utolsó előtti napon Blackpoolban jártunk, ami egy nagyon szürreális hely: egy tengerparton levő szórakoztatóipari komplexum, egy kicsit Las Vegas, egy kicsit mintha egy ember egy filmben lenne és nem a valóságban, de mindenképpen itt volt a program legizgalmasabb része: felléphettünk a  Tower Circus porondján a show előtt egy kis műsorral.  aztán pedig megnéztük a Mooky and Booffalo Bill című westernre hangolt cirkuszi előadást. A műsor után a porondon került sor a záróeseményre: itt kaptuk meg a Certificate diplomákat és a búcsúajándékokat egyenesen a műsor két konferanszié bohócától, akikről kiderült, hogy régen külföldre szakadt magyarok...
Nagyon mozgalmas és tanulságos volt a Leeds-ben töltött egy hét, sokat tanultunk, cirkusztechnikákat is, de más kultúrákról, szokásokról is. Nagyon örülök, hogy részt vehettem ebben a programban! Videók és fotók láthatóak az esemény weboldalán: http://suitcase-circus.blogspot.co.uk/
Személyes beszámolók:

Ábrahám Dávid:

Amikor megtudtam, hogy részt vehetek a Suitcase Circus nemzetközi projectben, tudtam, hogy hatalmas élmény és tapasztalatszerzési lehetőség lesz. Nem tévedtem ebben, hiszen egy fantasztikus hetet tölthettem Leedsben és Blackpoolban. Amikor először megláttuk a hetirendünket, egyetértettünk abban, hogy egy percet sem fogunk unatkozni. A legpozitívab benyomás a fogadó szervezez felkészültsége és profizmusa volt. Érezhető volt, hogy nagy tapasztalatuk van az ilyen projectek lebonyolításában: gyakorlatilag percről percre készen álltak rá, hogy változatos és hasznos programokat biztosítsanak számunkra úgy, hogy ne is tűnjön fel nekünk, milyen komoly szervezési munka áll mindezek mögött. A másik pozitívum (többek között) a Blackpool Tower Circusban való fellépésünk volt. Ez volt az első alkalom, hogy igazi cirkuszban mutathattam meg a tudásom, és mégha rövid ideig is tartott, akkor is büszkén emlékszem vissza rá. A helyi zsonglőrklubban töltött esténk pedig szakmailag is fontos pont volt nekem, hiszen láthattam, hogy milyen magas szinten zsonglőrködnek ott hobbi-szinten, és hogy van hova még fejlődnöm. Összességében nagyon hiányzik a kint töltött hét és a többi külföldi résztvevő is, akikkel a mai napig igyekszem tartani a kapcsolatot.

Kovács István Pistike:

Ez a workshop a cirkusz különböző területeinek bemutatásáról szólt.Kipróbáltunk különböző zsonglőreszközöket,lufit hajtottunk,Kötéltáncoltunk, ,levegőakrobata eszközöket probálhattunk ,és még sok egyéb dolgot ,ami a cirkuszhoz kapcsolódik. A cserén 5 országból érkeztek fiatalok ,ebből szinte ,csak a spanyolok,és mi magyarok rendelkeztünk némi előképzettséggel. Pontosan ezért minden eszközzel az alapokat tanultuk meg. A dolgok nagy része nem volt számomra újdonság, viszont itt próbáltam ki életemben először a gólyalábat. A délelőtti cirkuszoktatásokat követően esténként éttermekben vacsoráztunk, tradicionalis angol étteremtől,indiai ,és még dobálózva sütős japán étteremben is voltunk. Az utolsó napon Blackpoolba utaztunk ahol megmutathattuk zsonglőrtudásunkat a cirkuszban az előadás kezdete előtt. Számomra mégis a legemlékezetesebb egy szerdai zsonglőrklub  volt ,ahol a színvonalat kb. a legutóbbi magyar zsonglőrtalálkozóéhoz tudnám hasonlítani. Szóval tessek mindenki sokat dobálni ,mert igen le vagyunk maradva.

Pálmai Balázs Pumba:

Nagy örömömre szolgál, hogy én is egyike vagyok a Magyar Zsonglőr Egyesület azon szerencsés tagjainak, akik részt vehettek ezen a projekten Angliában 2012. szeptemberében. Engem már alapvetően az izgalommal töltött el, hogy anyanyelvi környezetben próbálhatom ki angol tudásomat, illetve az angliai élettapasztalatokkal rendelkező ismerőseim beszámolói is kíváncsivá tettek.Természetesen a várva várt hatás nagyszerűen sikerült és egyetlen pillanatig sem kételkedtem sem a projekt sikerében, sem abban, hogy nekem is ott a helyem. Számomra a kevésbé újdonság erejével ható dolgok is nagyon élvezhetőek voltak, mert mindig ámulattal figyeltem az előadót, aki mindig megtalálta a módját hogy a kicsit bonyolultabb dolgokat is roppant egyszerűen elmagyarázza, nem beszélve arról, hogy mennyire barátságos és türelmes volt mindvégig, bár ez az összes szervezőre igaz. Egyszer alkalmunk volt páva tollakkal egyensúlyozást gyakorolni. Ez több okból is hasznos volt: egy részt mostmár ismerem a páva és a madártoll szavakat angolul illetve nagyon látványos dolgokat tudtunk összehozni még azon személyek közreműködésével is akár, akik nem olyan jó egyensúlyozók. (itt szeretném megjegyezni, hogy azóta sikerült szereznem egy páva tollat, mert szerepelek egy színházi darabban, ahol a főszereplő mindenkinek adott egyet a bemutató után.) Ezen kívül számomra az a hatalmas fejlődés is feledhetetlen élmény volt, amit mindössze egy hét alatt produkáltam. (Pl.: több 4, illetve 5 labdás trükköt is tanultam, Ábrahám Dávid nagyszerű tanácsokkal látott el, bármikor is fordultam hozzá. ennek köszönhetően életemben először foglalkoztam komolyabban az 5 buzogánnyal és végül 9 elkapást sikerült csinálnom. emellett életemben először kidobtam a 8 labdát és 5 pattlabdával is megtanultam dobni az aktív kaszkádot.) A blackpool-i Tower Circus-ban való fellépés is feledhetetlen élmény volt, mivel nekem is ez volt életem első cirkuszi szereplése, de emellett idősebb és ifjabb Endrész Lászlóval való találkozásom is hihetetlenné tette ezt a hetet. Ennél hihetetlenebb talán csak az volt, amikor egy mutatványos gyakorlóteremmé alakított gótikus templomban gyakoroltunk és tanultunk. Köszönöm szépen a Magyar Zsonglőr Egyesületnek, illetve Gallyas Veronikának a lehetőséget a projektben való részvételre.

 

Convention 2016

14. Magyar Zsonglőrtalálkozó
Banner
Idén Törökbálinton! Látszólag óvatosan közelítünk a fővároshoz, de azért annyira távol maradunk, hogy elhatárolódjunk a nagyváros zajától.

Zsonglőr térkép

Banner

Ki van itt?

We have 6 guests online

Facebook